V kinách je Samba, nový počin autorov úspešnej snímky Nedotknuteľní

01.06.2015 Bratislava

Bratislava 1. júna (TASR) - Program slovenských kín spestril Samba - nový počin autorskej dvojice Olivier Nakache a Eric Toledano, ktorá v roku 2011 filmový svet očarila tragikomédiou Nedotknuteľní. V novej snímke si opäť zahral francúzsky herec a komik Omar Sy, ktorý sa tentoraz predstaví v úlohe ilegálneho imigranta zo Senegalu.

Samba sa do Francúzska prisťahoval pred desiatimi rokmi. Pracuje načierno v rôznych zamestnaniach a dúfa, že čoskoro dostane povolenie na trvalý pobyt. Jeho neradostná rutina sa zmení, keď stretne Alice. Manažérku, ktorá trpí syndrómom vyhorenia a dobrovoľníckou prácou sa snaží svoj život opäť naštartovať, stvárnila Charlotte Gainsbourg. Rýchlo medzi nimi vznikne krehké puto. Ich vzťah sa však nestretáva s pochopením okolia. Sambov strýko synovca varuje, že ho žena opustí hneď, ako bude psychicky zase v poriadku. Alicini kolegovia jej zasa vyčítajú, že si od klienta neudržala profesionálny odstup.

Hoci dejová línia filmu naznačuje pochmúrnu sociálnu drámu, režiséri a scenáristi Nakache a Toledano svoje rozprávania často okorenia humorom a iróniou. Problémy hlavného hrdinu nijako nezľahčujú, ale úspešne sa pritom vyhýbajú obvyklému žánrovému klišé. Hoci si obaja autori uvedomujú, že bude ťažké prekonať úspech filmu Nedotknuteľní, ktorý videlo viac ako 50 miliónov divákov, zostávajú pri pohľade na Sambu triezvi. "Sme len na začiatku svojich kariér. A je dobré si pripomenúť, že nie sme atléti, nesúťažíme a nepotrebujeme trhať rekordy. Uvedomujeme si, že ľudia sa nevyhnú tomu, aby porovnávali Sambu a Nedotknuteľných, ale na druhej strane sa nemôžeme stále točiť okolo jedného úspechu," poznamenal Toledano.

Omar Sy si kvôli úlohe ilegálneho imigranta šikovne osvojil senegalský prízvuk. "To bola prvá vec, na ktorej som začal v rámci príprav pracovať. Samba musel byť uveriteľný a práve jeho prízvuk bol preto veľmi dôležitý." Vo filme mu ako Alice sekunduje francúzska herečka, slovenskému divákovi známa najmä ako hlavná predstaviteľka z filmu Nymfomanka režiséra Larsa von Triera. Tá neskrývala obavy pri práci na tomto filme. "Nie som práve nákazlivo vtipná. Dokážem improvizovať, ale mám z toho vždy trochu obavy. To Omar je rodený zabávač. Na začiatku som mu povedala, že sa bojím, či natáčanie nejako nepokazím, ale on ma upokojil počas prvých čítačiek. Hovoril, že všetko bude dobré," priznala Charlotte Gainsbourg.

Francúzsku drámu Samba prináša do slovenskej kinodistribúcie od 28. mája Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).

Olivier Nakache (1973) a Eric Toledano (1971) filmársky spolupracujú od roku 1995. Stretli sa však, už keď mal Nakache 17 a Toledano 19, v letnom tábore vo Francúzsku. Obaja boli vtedy veľkými fanúšikmi Woodyho Allena a chceli skúsiť filmovú kariéru. Odvtedy vytvorili štyri krátkometrážne a päť celovečerných filmov, pričom vo svojich dielach často pretáčajú sociálne klišé naruby. Ich doterajším najväčším úspechom sú Nedotknuteľní (2011), celkové tržby snímky sa vyšplhali až na 426 miliónov dolárov.
 
 
 

Vyberte región